Oranjelezing

Dinsdag 19 april 20.15 uur Oranjelezing over Prinses Marianne

De Kunstkring Leiderdorp biedt samen met de Oranjevereniging in het ‘Oranje Café een lezing aan over Prinses Marianne door de heer K. van der Leer. Aan de hand van vele dia’s wordt een beeld gegeven van haar leven en van de grote kunstverzameling die zij in haar leven bijeen bracht.Foto 6a Prinses Marianne in Rome

In 2010 werd feestelijk herdacht dat Prinses Marianne, jarenlang een geliefd inwoonster van Den Haag en Voorburg, 200 jaar geleden werd geboren als jongste dochter van de latere Koning Willem I.

Opgegroeid als een knappe sprookjesprinses stond haar leven al snel in het teken van haar liefdesrelatie met haar lakei-bibliothecaris Johannes van Rossum en hun buitenechtelijke zoon Johannes Willem, die de prinses, tegen alle regels van haar tijd in, een normale plek in haar leven wilde geven. Als een zwart schaap van Oranje werd zij vervolgens in de geschiedenisboeken doodgezwegen. Zeer ten onrechte, want deze Oranjeprinses was een bijzondere vrouw die haar tijd ver vooruit was.

Het overlijden van de 12-jarige Johannes Willem en enkele jaren later van haar geliefde vormden een zwarte bladzijde in Mariannes leven. Marianne putte kracht uit haar overtuiging dat zij haar geliefden zou weerzien in het hiernamaals. De lezing vertelt dan ook over haar vele contacten met dominees met wie zij een uitgebreide correspondentie onderhield.

Foto 6b Prinses Marianne in een toenmalig modebladDe heer Van der Leer is de (mede) auteur van de twee nieuwste publicaties: Prinses Marianne, een leven van liefde en kunst (Waanders, mei 2010) en Prinses Marianne, kunstenaars, dominees en een pelgrimage (HVV, november 2010). Zie ook www.keesvanderleer.nl

In 2013 won zijn inzending over het leven van Prinses Marianne, en haar contacten met de schilder Postma, onder de titel Verboden liefde, de eerste prijs in de landelijke wedstrijd die de Koninklijke Bibliotheek had uitgeschreven over de mooiste archiefvondsten.

De lezing begint om 20.15 uur en is om 21.15 uur afgelopen, Scheppingskerk, Van Poelgeestlaan 2. De toegang is gratis.

Categorieën: Programma

Reacties zijn afgesloten.