Oranjelezing

Dinsdag 23 april

20.15 uur Oranjelezing ‘Wilde Willem Wijzer Worden’

Kunstkring Leiderdorp biedt samen met  Oranjevereniging Leiderdorp in het ‘Oranje Café’ een lezing aan getiteld ‘Wilde Willem Wijzer Worden’ van Dorine Hermans. Zij schetst daarin het beeld van Willem I, de keurige koopman-koning, maar ook absolutistisch regeerder.

Wat is van belang van het persoonlijk leven van koningen/koninginnen voor de geschiedschrijving?

Willem I was de enige absolutistisch regerende Oranje-koning. Sinds de wetenschappelijke biografie (2013) van historicus Jeroen Koch weten we dat Willem I niet alleen een keurige koopman-koning was, maar dat hij ook op uiterst klungelige en bloedige wijze België heeft verspeeld. Zonder hem waren we misschien nog één Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.

In België kent iedereen de tien W’s: WIJ WILLEN WILLEM WEG WILDE WILLEM WIJZER WORDEN WIJ WILDEN WILLEM WEER. In Nederland kent niemand die W’s. In Nederland worden op school vaak alleen maar lofredes op Willem I gehouden

Dorine Hermans heeft vele spraakmakende getuigenverslagen over Willem I en gaat in op de enorme kloof die er was tussen ‘voor en achter de schermen’ en hoe deze te verklaren was. Daarnaast zal haar verhaal de nodige opmerkelijke anekdotes kennen.

Dorine Hermans is een Nederlandse historica, journaliste en schrijfster. Zij studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Leiden. Zij publiceert sinds 1986 voor Elsevier, de Volkskrant en NRC-Handelsblad.

De lezing begint om 20.15 uur en is om 21.15 uur afgelopen,

Scheppingskerk, Van Poelgeestlaan 2.

De toegang is gratis, koffie en thee voorafgaand aan de lezing is tegen betaling verkrijgbaar.

Categorieën: Programma

Reacties zijn afgesloten.